ΕΠΙΚΕΦΑΛΙΔΑ

Yareta – Παράξενη ζωή στις Άνδεις (Photos)


Στο αφιλόξενο περιβάλλον των Άνδεων, αναπτύσσεται ένα μακραίων ο είδος φυτού, το Yareta, που δίνει μια παράξενη μορφή στο χώρο, σα να πρόκειται για κάποιο μακρινό πλανήτη. Το Yareta (γνωστό και ως «Llareta» στα ισπανικά) είναι ένας συμπαγής σχηματισμός που αναπτύσσεται στα λιβάδια Puna των Άνδεων στο Περού, τη Βολιβία, τη Χιλή και την Αργεντινή σε υψόμετρο μεταξύ 3200 και 4500 μέτρων.

Είναι αειθαλές υπεραιωνόβιο φυτό με έντονο πράσινο χρώμα όλόκληρο το χρόνο. Το φυτό προτιμά φως, αμμώδη και καλά στραγγιζόμενα εδάφη. Μπορεί να αυξηθεί σε θρεπτικά φτωχό περιβάλλον και δεν έχει σημασία αν το έδαφος είναι όξινο, ουδέτερο ή αλκαλικό. Το Yareta είναι καλά προσαρμοσμένο σε υψηλά ποσοστά ηλιοφάνειας οι οποία είναι χαρακτηριστική των ορεινών περιοχών και δεν μπορεί να αναπτυχθεί στη σκιά.



Το φυτό ευδοκιμεί με ένα πολύ συμπαγή τρόπο, προκειμένου να αποφευχθούν οι θερμικές απώλειες και πολύ κοντά στο επίπεδο του εδάφους όπου η θερμοκρασία του αέρα είναι ένα ή δύο βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία. Ο ρυθμός ανάπτυξης των φυτών έχει πρόσφατα εκτιμηθεί σε περίπου 1,5 εκατοστά ανά έτος. Είναι αξιοσημείωτο ότι πολλά yaretas είναι πάνω από 3.000 ετών!












Recent Articles

,
Από το Blogger.